ΑΡΘΡΟ 1: ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΚΟΠΟΣ
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) είναι δομές δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με καλή υγεία, ηλικίας 5 έως 12 ετών. Στις μονάδες αυτές μπορούν να απασχολούνται και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα.
Σκοπός του ΚΔΑΠ “ΛΕΥΚΟΣ ΙΠΠΟΣ” είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας, εκτός σχολικού ωραρίου, η σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους με ατομική ή οργανωμένη δραστηριότητα ή μέσα από οργανωμένες ομάδες εργαστηρίων καθώς και η εξυπηρέτηση των γονέων. Το πρόγραμμα του ΚΔΑΠ “ΛΕΥΚΟΣ ΙΠΠΟΣ” αποσκοπεί:
• Στην παραμονή για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας πέραν του σχολικού ωραρίου σε ένα περιβάλλον ευχάριστο και δημιουργικό που θα ανοίξει νέους ορίζοντες σε κάθε παιδί μέσα από το παιχνίδι, τη διάδραση, τη μουσική, τη ζωγραφική και τη συζήτηση.
• Να αξιοποιήσει σωστά τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού.
• Να δώσει κίνητρα και ευκαιρίες μάθησης σε κάθε παιδί.
• Η προαγωγή των δεξιοτήτων τους, με την εφαρμογή σύγχρονων παιδαγωγικών πρακτικών και οργανωμένων εξατομικευμένων/ομαδικών δραστηριοτήτων για την υποστήριξη της σωματικής, νοητικής, συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξής τους και της εξοικείωσής τους με τις νέες τεχνολογίες και με μορφές έκφρασης και επικοινωνίας, όπως το παιχνίδι, το τραγούδι, η ζωγραφική, η μουσική, ο χορός, ο αθλητισμός, οι τέχνες κλπ με στόχο την πολύπλευρη ανάπτυξη του κάθε παιδιού και την κοινωνικοποίησή του.
Επιπλέον, ως δημιουργική απασχόληση των παιδιών νοούνται και δράσεις που προάγουν υγιή πρότυπα κοινωνικής ανάπτυξης & διαβίωσης και κατατείνουν:
• Στην καλλιέργεια του σεβασμού στη διαφορετικότητα
• Στην ενημέρωση και εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των πρακτικών βίας και εκφοβισμού
• Στην προαγωγή των αξιών του εθελοντισμού
• Στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης
• Στην εμπέδωση του σεβασμού προς το πολιτιστικό περιβάλλον
• Στην ανάπτυξη διατροφικών συνηθειών μέσω της ανάδειξης των ωφελειών της υγιεινής διατροφής
• Στην ενημέρωση για τη πρόληψη της σεξουαλικής και κάθε άλλης μορφής κακοποίησης. Με αφετηρία το μήνα Σεπτέμβριο, οργανώνονται δράσεις για την εκπλήρωση κάθε επί μέρους σκοπού της παρούσας παραγράφου τουλάχιστον μία φορά ανά τρίμηνο
Παράλληλος στόχος μας είναι η ενίσχυση της εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, στηρίζοντας την ένταξη ή την παραμονή των γονέων των φιλοξενούμενων παιδιών στην αγορά εργασίας.
Στην κοινωνική αποστολή της δομής εντάσσεται και η παροχή υποστήριξης στα φιλοξενούμενα παιδιά για τη μελέτη των σχολικών μαθημάτων της επόμενης ημέρας.
Κάθε παιδί απασχολείται σε εβδομαδιαία βάση σε τουλάχιστον τρεις (3) διαφορετικές και μη συναφείς μεταξύ τους δημιουργικές δραστηριότητες, πλέον των παραπάνω προβλεπόμενων. Οι παραπάνω προβλεπόμενες δράσεις είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται συνδυαστικά στο πλαίσιο των επιμέρους δημιουργικών δραστηριοτήτων.
ΑΡΘΡΟ 2: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Στο ΚΔΑΠ “ΛΕΥΚΟΣ ΙΠΠΟΣ”, για την εκπλήρωση των σκοπών του, προβλέπεται να παρέχονται οι παρακάτω υπηρεσίες:
• Απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων μάθησης (γλώσσα – ανάγνωση – γραφή – μαθηματικά – δημιουργική έκφραση: εικαστικά – μουσική, αθλητισμός, φυσικές επιστήμες, τεχνολογίες, αφήγηση παραμυθιού κλπ) οι οποίες είναι χρήσιμες όχι μόνο για την κοινωνικοποίηση και εξέλιξη των παιδιών, καθώς απαιτείται η εμπλοκή τους αναφορικά με το πολιτιστικό και το φυσικό τους περιβάλλον, όσο και για την προετοιμασία τους στις επόμενες βαθμίδες της εκπαίδευσης.
• Υγιεινή και ασφαλής απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών με την ανάπτυξη ατομικών και ομαδικών δραστηριοτήτων.
• Υλοποίηση προγραμμάτων έκφρασης, ψυχαγωγίας, ανάπτυξη δημιουργικότητας και φαντασίας.
• Θεατρική αγωγή και εισαγωγή στο κόσμο της υποκριτικής τέχνης.
• Καλλιτεχνικό εργαστήρι, πηλοτεχνίες και εισαγωγή στο κόσμο των εικαστικών τεχνών
• Θεραπευτικό παιχνίδι
• Προγράμματα διαπολιτισμικών δράσεων για τη γνωριμία του παιδιού με άλλους πολιτισμούς και άλλες γλώσσες ήθη και έθιμα
• Προγράμματα τεχνολογίας και ανάπτυξης επιστημών, όπως εργαστήρι πληροφορικής και ενασχόλησης με την εκπαιδευτική ρομποτική.
• Κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, επιτραπέζια παιχνίδια, θεματικά πάρτι.
• Δραστηριότητες φιλαναγνωσίας και χρήση δανειστικής βιβλιοθήκης.
• Ελεύθερη ώρα παιχνιδιού
• Ανάπτυξη φιλικών δεσμών και κοινωνικών σχέσεων
• Συμβουλευτική γονέων και παιδιών
• Ενημέρωση της οικογένειας και παραπομπή σε φορείς που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες, αν αυτό χρειαστεί.
ΑΡΘΡΟ 3: ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΚΔΑΠ “ΛΕΥΚΟΣ ΙΠΠΟΣ” πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές ίδρυσης και λειτουργίας όπως αυτές ορίζονται από τη σχετική Υπουργική Απόφαση, τηρούνται οι προδιαγραφές για την ασφάλεια και υγεία στο χώρο εργασίας, ενώ τηρούνται οι εκάστοτε υγειονομικές διατάξεις για την υγιεινή και τα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορονοϊού.
Οι υποδομές, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μπορούν να φιλοξενήσουν έως 32 παιδιά ανά βάρδια.
ΑΡΘΡΟ 4: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ – ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΑΙΔΙΩΝ – ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ
Στα ΚΔΑΠ εγγράφονται παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Επίσης εγγράφονται παιδιά με ελαφριάς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα. Τα εγγραφόμενα παιδιά προέρχονται κατά κύριο λόγο από την περιοχή του ΟΤΑ, στον οποίο ανήκει το ΚΔΑΠ χωρίς να αποκλείεται η περίπτωση εγγραφής παιδιών που διαμένουν σε όμορη περιοχή, και εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις ή στην περίπτωση που με την εγγραφή εξυπηρετείται ιδιαίτερα οξυμμένη κοινωνική ανάγκη των γονέων, η οποία αιτιολογείται ειδικά.
Οι υπηρεσίες του ΚΔΑΠ “ΛΕΥΚΟΣ ΙΠΠΟΣ” μπορούν να παρέχονται και σε επιχορηγούμενα τέκνα, μέσα από τα αντίστοιχα προγράμματα “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”, συγχρηματοδοτούμενα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς για τη Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ ή όπως τροποποιηθεί και ισχύσει. Τα κριτήρια επιλογής εγγραφής των επιχορηγούμενων τέκνων ορίζονται κάθε φορά από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τους/τις ωφελούμενους/νες η οποία δημοσιεύεται κάθε χρόνο για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής.
Σε περιπτώσεις όπου οι διαθέσιμες θέσεις της δομής δεν καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από επιδοτούμενα παιδιά μέσω του προγράμματος Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής, το ΚΔΑΠ “ΛΕΥΚΟΣ ΙΠΠΟΣ” μπορεί να δέχεται αιτήσεις από γονείς εκτός του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ακόμα και εργαζόμενους του δημοσίου τομέα. Οι αιτήσεις των ωφελούμενων στα πλαίσια του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος υποβάλλονται στις οριζόμενες από την επίσημη πρόσκληση προθεσμίες. Οι αιτήσεις των γονέων εκτός συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος μπορούν να γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ανάλογα με τις διαθέσιμες θέσεις της δομής. Οι ωφελούμενοι του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος απαγορεύεται ρητά να καταβάλουν οποιαδήποτε μορφή διδάκτρων ή αντιτίμου για τις υπηρεσίες που παρέχονται εντός του πλαισίου του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος. Ενώ για τη λήψη επιπλέον υπηρεσιών που οι ίδιοι επιλέγουν εκτός του πλαισίου αυτού, χρειάζεται να καταβάλουν το σχετικό αντίτιμο σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο της δομής.
Καταβολή αντιτίμου από τους γονείς εκτός συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος συμφωνείται με τον υπεύθυνο της δομής, το ύψος του οποίου ποικίλει ανάλογα με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και είναι στη διακριτική ευχέρεια του ΚΔΑΠ “ΛΕΥΚΟΣ ΙΠΠΟΣ” ως φορέα υλοποίησης συγκεκριμένης κοινωνικής παροχής.
Για την εγγραφή παιδιών απαιτείται:
• Αίτηση γονέα ή κηδεμόνα
• Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, σύμφωνα με την παρ.3 του άρθου 8 του ν. 3194/2003 (Α’267), όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 11 του ν. 4229/2014 (Α’8), ή βεβαίωση παιδιάτρου για τη καλή υγεία του παιδιού. Εφόσον σχετικό ατομικό δελτίο έχει ήδη εκδοθεί για την υποβολή του στη σχολική μονάδα που φοιτά το παιδί, είναι δυνατόν να προσκομίζεται αντίγραφό του.
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
• Κάθε άλλο δικαιολογητικό που ο υπεύθυνος δομής θεωρεί απαραίτητο
• Οποιοδήποτε άλλο έγγραφο απαιτηθεί από το χρηματοδότη φορέα
• Αιτήσεις εγγραφής υποβάλλονται σε όλη τη διάρκεια του έτους εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις.
Για την επανεγγραφή απαιτούνται όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά
• Η επιλογή των φιλοξενούμενων παιδιών στα πλαίσια του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ γίνεται με απόφαση του χρηματοδότη φορέα σύμφωνα με το voucher που έχει στη κατοχή του ο γονέας.
ΑΡΘΡΟ 5: ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Το ΚΔΑΠ «ΛΕΥΚΟΣ ΙΠΠΟΣ» λειτουργεί μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε δύο (2) βάρδιες το ανώτερο. Η κάθε βάρδια δεν δύναται να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ώρες το δε ωράριο λειτουργίας του κέντρου δεν δύναται να λήγει μετά τις 10.00 μ.μ. Ως σχολικό ωράριο νοείται το υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα. Ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών σε κάθε βάρδια καθορίζεται υποχρεωτικά με βάση το εμβαδό των αιθουσών τηρούμενης της εκεί οριζόμενης αναλογίας τετραγωνικών μέτρων ανά φιλοξενούμενο παιδί, δεν δύναται δε να υπερβαίνει τον οριζόμενο στην άδεια λειτουργίας.
Το ΚΔΑΠ «ΛΕΥΚΟΣ ΙΠΠΟΣ» προσαρμόζει τη λειτουργία του ανάλογα με το ωράριο λειτουργίας των σχολείων της περιοχής και διακόπτει τη λειτουργία του κατά τις επίσημες αργίες και τις αργίες εορτασμού εθνικού ή τοπικού γεγονότος ή εορτασμού του Πολιούχου του Δήμου Συκεων.
Συγκεκριμένα, τα παιδιά των ωφελούμενων φιλοξενούνται στο ΚΔΑΠ για 11 μήνες από Σεπτέμβριο έως Ιούλιο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους το ΚΔΑΠ «ΛΕΥΚΟΣ ΙΠΠΟΣ» δεν λειτουργεί τις η μέρες Σάββατο και Κυριακή και γενικά τις ημέρες που έχουν καθιερωθεί ως αργίες σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο.
Δύναται να λειτουργεί και κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της λήξης του διδακτικού έτους και της έναρξης του επόμενου.
Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους (Σεπτέμβριο έως και Ιούνιο), το ωράριο λειτουργίας είναι:
• Δευτέρα έως Παρασκευή 13.30-21.30 (Α’ βάρδια 13.30-17.30 & Β’ βάρδια 17.30-21.30)
• Η δημιουργική απασχόληση κάθε φιλοξενούμενου παιδιού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες ημερησίως
• Σύνολο εβδομαδιαίας λειτουργίας: 40 ώρες
• Μήνες λειτουργίας για παιδιά συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος: 11 μήνες
• Μήνες λειτουργίας για παιδιά εκτός συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος: 12 μήνες
Το ΚΔΑΠ «ΛΕΥΚΟΣ ΙΠΠΟΣ» μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του και κατά τους θερινούς μήνες μετά τη λήξη του σχολικού έτους και μέχρι την έναρξη του επόμενου (Ιούλιο & Αύγουστο) ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες, με πρωινό ωράριο σε 2 βάρδιες (08.00-12.00 & 12.00-16.00). Το ωράριο μπορεί να τροποποιηθεί σύμφωνα με τις εκάστοτε τοπικές ανάγκες, αφού πρώτα ενημερωθεί η αδειοδοτούσα αρχή μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής.
Το ΚΔΑΠ «ΛΕΥΚΟΣ ΙΠΠΟΣ» μπορεί στο πλαίσιο λειτουργίας του να παρέχει τις υπηρεσίες του σε περισσότερες βάρδιες για τα παιδιά που φιλοξενούνται εκτός συγχρηματοδοτούμενο υ προγράμματος, αξιοποιώντας το προσωπικό και τις υποδομές που διαθέτει, προς όφελος των π αιδιών και σύμφωνα με το πρόγραμμα δραστηριοτήτων.
Το ΚΔΑΠ «ΛΕΥΚΟΣ ΙΠΠΟΣ» μπορεί να παραμένει κλειστό όταν και όποτε κριθεί σκόπιμο για ειδικές ενέργειες απαραίτητες για την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών όπως πχ. Η απο λύμανση του χώρου, ο καθαρισμός του χώρου και γενικά διάφορες ενέργειες συντήρησης και επιδιορθ ώσεων καθώς και για λόγους ανωτέρας βίας ή κατόπιν σχετικής κρατικής εντολής.
ΑΡΘΡΟ 6: ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Το ΚΔΑΠ «ΛΕΥΚΟΣ ΙΠΠΟΣ» στελεχώνεται σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, όπως συμπληρώνεται και ισχύει εκάστοτε:
Α. Εξειδικευμένο προσωπικό για τη δημιουργική απασχόληση, ανάλογα με τις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν. Ενδεικτικά αναφέρονται οι κάτωθι ειδικότητες: Παιδαγωγός, Νηπιαγωγός, Εκπαιδευτής πληροφορικής, Ζωγραφικής, Θεατρολόγος, Εμψυχωτής, Παιδοψυχολόγος, Εκπαιδευτής υγιεινής διατροφής, Εκπαιδευτής σκάκι, Καθηγητής εικαστικών, Μουσικοπαραγωγός, Καθηγητής Μουσικοκινητικής, Κοινωνικός λειτουργός, Εκπαιδευτής ρομποτικής κλπ.
Οι ανωτέρω δύναται να είναι κάτοχοι πτυχίων ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ ή κάτοχοι άλλων τίτλων σπουδών και εξειδικευμένων σεμιναρίων σχετικών με τις ειδικότητες που προαναφέρονται για τη δημιουργική απασχόληση, σχολών της ημεδαπής ή ισότιμων της αλλοδαπής. Η αναλογία εξειδικευμένου προσωπικού/παιδιών είναι 2 άτομα ανά 25 παιδιά.
Β. Προσωπικό καθαριότητας – βοηθητικών εργασιών
Το προσωπικό που απασχολείται στα ΚΔΑΠ υποβάλλει πιστοποιητικό υγείας, το οποίο ανανεώνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το προσωπικό καθαριότητας – βοηθητικών εργασιών εκτελεί τις εργασίες καθαριότητας των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, καθώς και κάθε άλλη βοηθητική εργασία που του ανατίθεται από τον υπεύθυνο του Κέντρου. Το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει να εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων υγιεινής που προβλέπονται.
• Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων καθημερινά.
• Πέραν από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (πχ. Πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών.
• Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες έρχονται σε άμεση επαφή τα παιδιά (τραπέζια, παιχνίδια, μπάλες κλπ.)
• Οι πλαστικές σακούλες των κάδων όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφιχτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τονίζεται ότι, το προσωπικό όταν καθαρίζει θα πρέπει να φοράει γάντια. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, πχ. Πλύσιμο των γαντιών μίας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.
• Επισημαίνεται ότι, η χρήση γαντιών μίας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το πλύσιμο των χεριών. Ειδικότερα, για το προσωπικό καθαριότητας ως ώρα προσέλευσης ορίζεται αμέσως μετά τη λήξη του ωραρίου των ΚΔΑΠ ώστε να καθαρίζονται οι χώροι και να απομακρύνονται τα απορρίμματα άμεσα ώστε να μην γίνονται εστίες μόλυνσης και μικροβίων.
Γ. Προϊστάμενος – Υπεύθυνος δομής: Ο προϊστάμενος ασκεί τα καθήκοντα της θέσης αυτής πλέον των κυρίων καθηκόντων. Συνεργάζεται με το εξειδικευμένο προσωπικό ώστε τα παιδιά να βοηθηθούν να αναπτύξουν μέσα από τη δημιουργική απασχόληση, τη φαντασία, την ομαδικότητα, την αίσθηση του ανήκειν σε ένα σύνολο, την έμπνευση, την άμιλλα, το ευ αγωνίζεσθαι, την έκφραση, του συναγωνισμού. Παράλληλα, έρχεται σε επικοινωνία με τους γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται στη δομή με σκοπό την ενημέρωσή τους για την εξελικτική πορεία των παιδιών τους, το στάδιο προσαρμογής τους στους κανόνες λειτουργίας της δομής αλλά και την ανάπτυξη των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους σύμφωνα με το ομαδοκεντρικό πνεύμα και τους γνωσιακούς στόχους της εκάστοτε δραστηριότητας.
Το εξειδικευμένο προσωπικό οφείλει να εντοπίσει και να καλλιεργήσει τις ικανότητες και δεξιότητες του κάθε παιδιού, να συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή του και την ομαλή του ένταξη.
Το προσωπικό καθαριότητας – βοηθητικών εργασιών εκτελεί τις εργασίες καθαριότητας των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων καθώς και κάθε άλλη βοηθητική εργασία που του ανατίθεται από τον υπεύθυνο του Κέντρου.
Αδικαιολόγητη απουσία του προσωπικού από το Κέντρο κατά τις εργάσιμες μέρες & ώρες και χωρίς άδεια δεν επιτρέπεται.
Το προσωπικό υποχρεούται να συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της δομής, να εκτελεί τα καθήκοντα που του αναθέτουν και να φροντίζει για τη διατήρηση πρόχειρου φαρμακείου.
ΑΡΘΡΟ 7: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Ορίζεται από το διευθυντή της δομής. Το όνομα, τα στοιχεία επικοινωνίας και τα κανάλια επικοινωνίας με τον υπεύθυνο προστασίας ανηλίκων αναρτάται σε εμφανές σημείο των κοινόχρηστων χώρων της δομής. Καθήκον του είναι να αναλαμβάνει τη συγκέντρωση και καταγραφή των αναφορών περιστατικώ κακοποίησης ανηλίκων, τη διαβίβασή τους στον αρμόδιο Εισαγγελέα ή στην πλησιέστερη αστυνομική αρχή ή δυνητικά στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, καθώς και τη χωρίς χρονοτριβή παράλληλη ενημέρωση διεύθυνσης της δομής.
Πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Υπεύθυνος Προστασίας Ανηλίκων προσκομίζει το αντίγραφο ποινικού μητρώου του άρθρου 3. Ο υπεύθυνος Προστασίας ανηλίκων δεσμεύεται από την υποχρέωση τήρησης απορρήτου κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.
ΑΡΘΡΟ 8: ΤΗΡΟΥΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ
Στο ΚΔΑΠ «ΛΕΥΚΟΣ ΙΠΠΟΣ» τηρούνται τα ακόλουθα βιβλία:
Α. Βιβλίο συμβάντων ή δραστηριοτήτων
Β. Μητρώο Φιλοξενούμενων Παιδιών
Γ. Βιβλίο ή κατάσταση παρουσίας του προσωπικού με τις ειδικότητες αυτών
Επιπλέον αυτών, τηρούνται και όσα προβλέπονται από το εκάστοτε πλαίσιο χρηματοδοτούμενου προγράμματος που υλοποιείται μέσα από το ΚΔΑΠ, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της διαχειριστικής αρχής, του φορέα υλοποίησης και κάθε αρμοδίου φορέα, όπως βιβλίο δραστηριοτήτων και συμβάντων, αρχείο εκδηλώσεων, ημερήσιο παρουσιολόγιο παιδιών, ατομικοί φάκελοι με πιστοποιητικά υγείας προσωπικού, πιστοποιητικό πυροπροστασίας, πιστοποιητικό απεντόμωσης.
ΑΡΘΡΟ 9: ΔΙΑΚΟΠΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ
Η φιλοξενία παιδιού δύναται να διακόπτεται με απόφαση του αδειοδοτημένου φορέα στις ακόλουθες περιπτώσεις:
• Όταν ζητηθεί από τον γονέα ή τον κηδεμόνα του
• Όταν εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα στη συμπεριφορά ή την υγεία του παιδιού που δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν από τη δομή, μετά από προηγούμενη επικοινωνία με τον γονέα ή τον κηδεμόνα.
• Όταν παρά τις σχετικές έγγραφες ειδοποιήσεις προς τον γονέα ή κηδεμόνα του παιδιού, δεν συμμορφώνεται με το πρόγραμμα και τους όρους λειτουργίας της δομής.
• Όταν το παιδί απουσιάζει αδικαιολόγητα από τη δομή πέραν των τριάντα (30) συνεχόμενων ημερών και εφόσον έχει ειδοποιηθεί εγγράφως ο γονέας ή κηδεμόνας του, πριν τη παρέλευση της ως άνω προθεσμίας.
Σε περίπτωση διακοπής φιλοξενίας, η θέση καλύπτεται σύμφωνα με την υπάρχουσα διαδικασία εγγραφής που περιγράφεται και ισχύει.
ΑΡΘΡΟ 10: ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
Για κάθε θέμα που δε ρυθμίζεται με τον παρόντα εσωτερικό κανονισμό, ρυθμίζεται με απόφαση του υπευθύνου της δομής και του διευθυντή, λαμβάνοντας υπόψη τους εκάστοτε ισχύοντες νόμους.
ΣΥΚΙΕΣ, 16 ΜΑΙΟΥ 2022
Προϊστάμενος / Υπεύθυνος της δομής: ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Νόμιμος εκπρόσωπος: ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ